Oferir informació i assessorament sobre recursos institucionals i serveis socials existents, així com possibles tràmits legals, subvencions, ajudes institucionals, entre d'altres.
Breu història de l'entitat
L'Associació de Familiars de persones amb Alzheimer i altres malalties afins de Tarragona (AFAT), és una entitat sense ànim de lucre, que va esdevenir associació formal el 2019, presidida per Josep Gasulla Algueró.
Com a conseqüència de la pandèmia Covid-19, es va veure obligada a fer una aturada del servei a finals del 2021, tornant a obrir les portes el juliol de 2022, amb un nou equip tècnic format per una treballadora social i una psicòloga, i mantenint la presidència de Josep Gasulla Algueró, president també de l'associació de Terres de l'Ebre (AFATE) i de la Federació Catalana d'Associacions de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències de Catalunya ( FAFAC), que treballa amb CEAFA (Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer).
L'AFAT sorgeix per cobrir les necessitats de suport informatiu, assessorament social i acompanyament psicològic i emocional, de les famílies de la ciutat que conviuen amb l'Alzheimer (o altra malaltia que causi demència) dins el seu entorn familiar.
Tot i que l'AFAT actual té una història breu, anys enrere va existir durant 21 anys una associació amb la mateixa finalitat, fundada i presidida per Jaume Solé, que va haver de tancar portes per diverses raons el 2017. Així que el nostre desig és establir-nos com un recurs comunitari estable i accessible per a totes aquelles famílies a les quals puguem fer el camí més fàcil, ajudant-les a entendre la malaltia, i a adaptar el seu dia a dia per mantenir uns vincles de qualitat amb els seus éssers estimats amb demència, sense descuidar la cura dels mateixos, ni la propia autocura.
Objectius de l'associació
Objectius Generals:
Millorar la qualitat de vida de les famílies que conviuen amb la malaltia d'Alzheimer i/o altres malalties afins dins el cercle familiar proper, a través del suport social i psicològic d'una figura sovint oblidada, la de les persones cuidadores, així com de la resta de l'àmbit familiar.
Portar a terme activitats per informar i sensibilitzar sobre la malaltia d'Alzheimer i les seves implicacions en diversos àmbits.
Objectius específics:
Millorar la relació cuidador-familiar.
Evitar situacions de risc de claudicació i d'aïllament sociofamiliar.
Donar recolzament i suport familiar que permeti la informació objectiva i aclaridora sobre la malaltia i la seva possible evolució (informació personalitzada segons els casos i el grau de deteriorament).
Donar suport a les famílies afectades, pal·liant el seu sofriment psíquic
Acompanyament i contenció emocional del sistema familiar.
Ser punt de referència per a la ciutadania al municipi de Tarragona amb relació a la malaltia d'Alzheimer i altres demències.
Donar a conèixer els recursos existents que els ajudin en la cura dels seus malalts.
Fomentar espais de suport i d'intercanvi entre les famílies participants.
Dur a terme tasques de divulgació, sensibilització i informació respecte de la malaltia d'Alzheimer i altres demències, des de xerrades, fins activitats formatives per diferents públics, i activitats d'oci solidàries en col·laboració amb altres entitats.
Des de l'inici de l'activitat de l'AFA Tarragona, un dels objectius ha estat que l'Associació s'integrés en la xarxa d'entitats de la ciutat a fi de poder establir canals de comunicació i cooperació i optimitzar les tasques que porten a cap els diversos agents per proporcionar un millor servei a la ciutadania. En aquest sentit, l'Associació de familiars i malalts d'Alzheimer i altres demències de Tarragona té com a base de la seva actuació el treball en xarxa amb altres agents del territori.
ALGUNES ENTITATS AMB LES QUE COL·LABOREM
Per tal d'arribar a assolir els objectius que ens marquem, proposem una metodologia participativa i constructiva que afavoreixi la reflexió, l'aprenentatge i l'adquisició d'estratègies de millora.
La nostra manera de treballar fa que adaptem els continguts i la pràctica, a la realitat que ens mostra la comunitat i cada persona destinatària
En aquest sentit, s'han establert contactes i vies de cooperació, entre d'altres entitats, amb:
- Servei Municipal de la discapacitat de l'Ajuntament de Tarragona.
- Consell Municipal de la Salut de l'Ajuntament de Tarragona.
- Àrea social de Xarxa Tecla.
- Xarxa local de la gent gran de Tarragona (XLGG)
- Xarxa de Centres Cívics de Tarragona.
- Amics de la Gent Gran
- Avismon Tarragona
- Institut Municipal de Serveis Socials
- Xarxa de cuidadors professionals de Tarragona
- Xarxa de la dependència
- Xarxa de Referents de Benestar emocional de Tarragona (de cada C.A.P de Tarragona)
- Departament de Gent Gran de Creu Roja Tarragona.
- Càritas Diocesana de Tarragona.
- Institut St. Pere i St. Pau de Tarragona.
- Mossos d'Esquadra de Tarragona (per xerrades sobre seguretat i protecció de les persones amb demència)
- Universitat Rovira i Virgili (en relació amb el programa d'Aprenentatge i Servei (APS))
Amb les diferents entitats col·laborem fent diverses accions de sensibilització , com ara: xerrades, fires d'entitats, tallers, etc. així com activitats de coordinació en benefici de l'atenció als usuaris.